Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kurulan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Sanat , Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, köklü vakıf medeniyeti anlayışını, kuruluş temellerinin ve gelecek ideallerinin planlanmasında esas almıştır. Fakültemiz, insan odaklı yaklaşımlarıyla maddi ve manevi ihtiyaçların en iyi şekilde karşılanmasını hedefleyen bir anlayış üzerine kurulmuştur.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık, Geleneksel Türk Sanatları, İç mimarlık, Grafik Tasarımı ve Kültürel Varlıkların Korunması ve Onarımı bölümleri kuruldukları günden itibaren tasarım ve koruma olgusunun disiplinler arası bir süreçte ilerlediğini ve çağımız koşullarında objeden şehre kadar her ölçekte tartışmasız bir öneme sahip olduğunu benimseyen bir eğitim anlayışıyla yola çıkmıştır.
Mimarlık ve İç Mimarlık disiplinleri, yaşanan çevreyi tasarlama sürecini; fiziksel olarak yapı üretme, hayatiyet açısından da insan odaklı bir mekan üretme eylemi olarak ele almaktadır. Mekan tasarımı, hayatın içinde vuku bulması ve insan ile doğrudan bir ilişki kurması sebebiyle disiplinler ve ölçekler arası öneme sahiptir. Fakültemiz mekân ve insanı, vakıf medeniyeti anlayışı ile geçmişten süzülüp gelen, çağdaş yöntem ve anlayışlar ile geleceğe taşınması hedeflenen bir medeniyet görüşü ile ele almaktadır. Böyle bir medeniyet görüşü ile tasarlanmış, yaşanabilir mekanlar üretmenin, teknik bilgilerle donatılmış, yaratıcı problem çözme yeteneğine sahip, disiplinler arası hareket edebilen, araştırmacı ve üreten öğrenciler yetiştirmek yoluyla mümkün olduğu görüşünü benimsemektedir. Bu hedef doğrultusunda, lisans eğitimi içinde bölümler arasında yandal ve çift anadal imkanı sunmaktadır ve her geçen gün artan uluslararası bağlantıları ile de ortak eğitim programlarına açık bir konum sergilemektedir.
Geleneksel Türk Sanatları ve Grafik Tasarımı Bölümleri bulunduğu konumun avantajlarını değerlendirerek oluşturduğu zengin kadrosunun yanında, alanında iddialı sanatçı, öğretim elamanlarına ve sektörden nitelikli uzmanlara da ders verdirmektedir. Burada yetişen genç sanatçılar, geleneksel sanat kültürüne hâkim, zengin tarihî mirasın farkında, geçmiş ile gelecek arasında köprü kurabilecek bilgi, sevgi ve ufka sahip, özgün ve içerikli eserleriyle toplumun sanat ve estetik anlayışına değer katacak kişiler olacaktır. Her iki bölümde de Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik programları ile ülkemizin ihtiyacı olan akademik elamanlar yetiştirmeyi da amaç edinmiş, ve Sanat Tasarım eğitimi veren bölümler arasında saygın bir yer almayı planlamaktadır.
Geçmişte yaşamış milletlerin kimliğini ve değerlerini günümüze taşıyan ve tanıtan en önemli unsurun kültür varlıkları olduğu düşünüldüğünde, korumanın stratejik bir alan olduğu anlaşılır. Ülkemizin tarihi coğrafyasında yaşamış önemli medeniyetleri tanımak için sahip olduğumuz zengin kültür varlığı hazinesine bakmak yeterlidir. Devraldığımız bu mirasın özgünlüğünü muhafaza etmek ve sürdürülebilir koruma yaklaşımlarıyla gelecek nesillere aktarmak önemli bir kültürel sorumluluktur. Bu kültürel sorumluluk, insanlığın ortak mirasının korunması, geliştirilmesi ve geleceğe taşınması için koruma ve onarımı zorunlu hale getirmektedir. Sektördeki mevcut durum, artan ihtiyaçlar ve potansiyel, kültür varlığı koruma alanında sürdürülebilir mesleki eğitim planlamasını da zorunlu kılmaktadır. Bu amaçla, ülkemizin kültür varlığı koruma ve onarım alanına nitelikli insan kaynağına katkı yetiştirerek katkı sağlamak amacıyla “Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü” kurulmuştur.
Fakültemiz, vakıf medeniyeti ruhu ile çıktığı yolda, kendi kültürünü bilen ve sahiplenen, kültür varlıklarını okuyan, özümseyen, yorumlayan ve geleceğe taşıyan aynı zamanda uluslararası platformda mesleki kimlikleri ile yer edinebilen mensup ve mezunlarıyla sanat, tasarım ve mimarlık eğitiminde kendine has bir yer edinmeyi hedeflemektedir.